marți, 11 decembrie 2012


ÎN ATENŢIA DOMNULUI MINISTRU AL TRANSPORTULUI ŞI INFRASTRUCTURII

Noi, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, platformă civică însumând peste 60 de entităţi (sindicate, uniuni sindicale, federaţii sindicale, asociaţii, organizaţii, fundaţii, publicaţii), cu un număr total de peste 4.000.000 de membri,

PROTESTĂM PUBLIC
Împotriva abuzurilor incalificabile prin care căpuşele locale ale Uniunii Social-Liberale (căreia i-am fost aliaţi în toate campaniile electorale, începând cu alegerile locale, până la cele parlamentare, inclusiv Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu) subminează ultimele pâlpâiri de competenţă şi calitate ale sistemului sanitar din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
După ce, în guvernarea portocalie, SNCFR a ajuns în situaţia dramatică de a fi scos la vânzare bucată cu bucată şi, în cele din urmă, de a privatiza partea cea mai rentabilă a acestui sistem, CFR Marfă (nu s-a întâmplat încă, dar procesul nu mai poate fi oprit);
după ce reţeaua de sănătate a transporturilor (Spitalele CFR) au fost permanent şi sistematic sabotate de lăcomia şi incompetenţa managerială dirijată, reţeaua fiind cu greu salvată de Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, cu sprijinul CNSC (al cărui membru fondator şi activ este);
după ce s-a atras în nenumărate rânduri atenţia Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii despre mişcările abuzive, ilegale, care sunt tolerate şi chiar încurajate de factori de decizie de la nivel ministerial,
iată că procesul de destructurare şi distrugere a reţelei de sănătate CFR continuă sub ochii adormiţi (sau complici) ai ultimilor aleşi.

Întrucât angajamentele asumate prin protocolul de colaborare cu Uniunea Social-Liberală ne-au făcut rezervaţi în a protesta public împotriva abuzurilor comise de membri ai acestor structuri, chiar în perioada alegerilor (am procedat la modul cel mai discret posibil, prin informare directă, inclusiv la cabinetul premierului Victor Ponta), o facem acum, în speranţa că bunul simţ sau mintea cea de pe urmă vă va determina să stopaţi consecinţele celei mai recente ilegalităţi, care este încălcarea condiţiilor de participare la concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului General CF Sibiu, care se va desfăşura mâine 12.12. 2012.  
Aşadar, în vara aceasta, în plină campanie pentru referendum (campanie sprijinită intens şi masiv de CNSC, în favoarea USL-ului), Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a schimbat, pe criterii de interese de grup (nu le putem numi politice, pentru că măsura submina, de fapt, chiar interesele politice ale USL), patru dintre cei mai buni manageri ai spitalelor din sistemul CFR (Bucureşti, Braşov, Oradea şi Sibiu) au fost înlocuiţi fără nicio justificare sau explicaţie. Între timp, la primele trei spitale s-a ajuns la o rezolvare convenabilă, nu însă şi la Sibiu. În ciuda abnegaţiei şi a competenţei sale manageriale care sunt, în Sibiu, de notorietate publică, managerul acestuia din urmă, Dr. Coldea Liliana, a fost pusă pe tuşă cu sprijinul unuia dintre directorii de la minister (Victoria Iacob, membru PDL, „militant” asiduu, printre altele, şi al distrugerii Spitalului CF 2 Bucureşti, care nu s-a realizat). În locul Lilianei Coldea  a fost numită manager Popa Marcela Dorina, medic în medicina muncii, fără studii adecvate de management. Toate realizările fostului manager (printre care reabilitarea integrală a policlinicii spitalului, plus 9 miliarde lei vechi în contul spitalului), ca şi oportunităţile şi perspectivele benefice create, s-au prăbuşit. Mai mult, noul manager a adus prejudicii uriaşe, atât propriului spital, cât şi altor 5 spitale din sistem, ignorând sau sabotând un proiect pe bani europeni, la care lider de proiect era chiar Spitalul General CF Sibiu  (doar că iniţiatorul proiectului nu a fost ea, ci fostul manager, Liliana Coldea). Proiectul era în valoare de 1,5 milioane euro, includea 6 spitale CFR şi consta în informatizarea integrată a acestora în activitatea de siguranţa circulaţiei, specifică sistemului.
Iresponsabilitatea noului manager nu a sensibilizat, se pare, conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, dar nici comisia concursului de ocupare a postului de manager, care va avea loc mâine 12 decembrie. Pentru că, în pofida prejudiciului de 1,5 milioane de euro adus celor 6 spitale feroviare, Popa Marcela Dorina este acceptată la concurs fără respectarea condiţiilor legale de înscriere.
Astfel, în Ordinul 735/2010 pentru aprobarea Normelor privind Regulamentul de organizare şi desfăşurare a acestui concurs, articolul 12 alineatul 3 precizează clar că orice candidat trebuie să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, condiţie pe care Popa Marcela Dorina nu o întruneşte. Aceste cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar sunt stabilite prin Ordinul nr. 840 din 10 iulie 2006 privind modalitatea de eliberare a certificatelor şi diplomelor de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar.
Având în vedere cele semnalate şi pornind de la prezumţia neinformării sau dezinformării dumneavoastră, în niciun caz cea a complicităţii la aceste abuzuri, noi, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, DENUNŢĂM PUBLIC lanţul de ilegalităţi comise în sistemul de sănătate al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi vă somăm, în numele adevărului, dreptăţii şi moralităţii, să le stopaţi măcar în acest caz. Chiar dacă aţi câştigat alegerile, cu sprijinul populaţiei în ansamblu, dar şi al nostru, al CNSC, nu este nici în interesul naţiunii, nici al partidelor dumneavoastră să sacrificaţi imaginea USL, de dragul sau în favoarea unor interese meschine, de gaşcă locală. Restabiliţi dreptatea!
CONSILIUL NAŢIONAL AL SOCIETĂŢII CIVILE

joi, 6 decembrie 2012


PROTEST

In atentia
EXCELENTELOR LOR
Doamna Maria Cristina de la Garza Sandoval – ambasador al Statelor Unite ale Mexicului la Bucuresti,
Mihai Miron – presedinte al Clubului Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania,
Titus Corlatean – ministrul Afacerilor Externe,
Victor Viorel Ponta – premier,
Traian Basescu – presedinte

         Romania pare a fi tara in care orice cetatean poate fi  ucis in deplina impunitate, pe trecere de pietoni, de catre orice conducator auto strain beat, fara ca bratul sovaielnic al justitiei romane sa-l atinga pe asasin.
            Este, oare, Romania si tara ai carei cetateni, total neprotejati, pot face obiectul abuzurilor, provocarilor, arestarilor si torturilor oriunde in lume?
            Sambata, 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, (simpla coincidenta?), in Ciudad de Mexico, tanarul jurnalist roman, specializat in articole despre civilizatiile precolumbiene si fotoreporter freelance, care traieste din aceste activitati de cinci ani in Capitala mexicana, a fost abuziv arestat, in timp ce isi facea meseria, inregistrand pe pelicula, la comanda unor publicati, imagini de la o manifestatie de protest, organizata impotriva noului presedinte, Excelenta Sa Enrique Pena Nieto. Intr-un total dispret fata de drepturile omului, unanim recunoscute si aparate in toate tarile civilizate, autorii provocarii, cu sau fara uniforma, i-au distrus aparatura, l-au batut crunt, l-au arestat, torturat, interzicandu-i dreptul la a contacta familia, dreptul de a-si angaja atat avocati, cat si un translator oficial.
            Fata de aceste fapte inexplicabile, demne de dictatura nazista, sau de Rusia lui Stalin si Lenin, cunoscandu-i personal, atat pe jurnalist, cat si pe membrii familiei sale si punandu-ma garant pentru probitatea celui acuzat, pe nedrept, de “atac la adresa pacii publice”, va solicit sa interveniti personal pentru restabilirea adevarului si curmarea acestui abuz, care pune in pericol libertatea si viata unui cetatean roman, aducand, in acelasi timp, atingere onoarei si demnitatii natiunii romane si Romaniei ca stat independent si suveran, membru cu drepturi egale si depline al NATO si UE.

PRESEDINTELE SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU

Manifestatie la Cotroceni pe 13 decembrie a.c.

Oficial, presedintele BNR, ne-a anuntat ca a renuntat la manifestatiile in fata sediilor DNA si ANI pe 13 decembrie. Motivul este evident … Fiind si “politici” si romani, functionarii celor doua structuri se vor orienta rapid spre noua putere,  dupa 9 decembrie, si, cu acelasi zel dovedit in alergarea adversarilor Demisului vor incepe probabil sa investigheze cum au facut averi geniile financiare numite Cocos, Videanu, Berceanu, Udrea, etc., ceea ce va fi benefic pentru natiune!
De undeva trebuie sa scoatem banii pentru reconstructia tarii distrusa sistematic de regimul Basescu!
BNR ne-a comunicat, conform adresei anexa, ca va organiza in schimb, in ziua de 13 decembrie, un mars pornit de la Muzeul Taranului Roman spre Cotroceni, incheiat cu miting in zona Leu, pentru a preintampina tentativele disperate de restauratie la care ar putea recurge Demisul. Aceasta actiune ni se pare benefica, tinand cont de amenintarile delirante ale Basescului, ca indiferent pe cine-i va propune, majoritatea castigatoare in alegeri ca premier, el va decide dupa cheful lui cui ii va incredinta mandatul.
Recomandam, prin urmare, tuturor aliatilor nostri din societatea civila (CNSC) sa fie pregatiti pentru o actiune la Cotroceni, pe data de 13.12.2012, deoarece imaginatia hotilor specializati in furtul sau bagatelizarea vointei nationale este cat se poate de bogata. Si a venit timpul sa atragem tuturor celor care au vopsit in acesta vara, in Romania, tirania in “democratie”, ca or fi furat ei Referendumul, dar a doua oara nu mai tine!
La multi ani tuturor de Sfantul Nicolae!
 
PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) Mircea DOGARU

Anunt al BNR


           BLOCUL NAŢIONAL AL REVOLUŢIONARILOR  - 1989 ROMÂNIA


                 Dosar  Nr.  1/PJ/2003   ( FED. )   Încheierea  din  23.11.2003  T. B. - Secţia 3 Civilă


               îndreptată prin  Încheierea  din  20.02 2003


           ( ultima modificare prin Dosar Nr. 42012/3/2008 Încheierea din 19.03.2009 )


                BUCUREŞTI, STR. NICOLAE BĂLCESCU NR.17-19, ET. I, AP.16


         Preşedinte Dorin Lazăr Maior - tel : 0732.026348 ;Tel/fax: 0268 41 02 12

                                                                           

                                                                                                                 Nr. 127/05.12.2012

                                     

                CĂTRE

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

 

Domnului Primar General SORIN MIRCEA OPRESCU

 

Vă facem cunoscut că în data de 13 decembrie 2012, între orele 13.00 și 19,00 în București, vom organiza un marș de protest pe traseul Muzeul Țăranului Român – Palatul Cotroceni, care se va încheia cu un miting de protest în zona Statuii Leu.

La adunare vor participa aproximativ 1.000 de persoane din toată țara.
         Scopul adunarii publice il constituie manifestarea protestului î
mpotriva tentativelor de restaurare a regimului Băsescu.

 

Va asiguram ca adunarea se va desfasura in mod pasnic si civilizat.
           Din partea noastra sunt împuterniciti sa asigure si sa raspunda de masurile privind buna organizare a adunarii, astfel incât aceasta sa se desfasoare in conditii pasnice, civilizate si sa nu degenereze in acte de violenta, domnii:

- Pestreanu Vasile - tel: 0769686015,

- Costache Niculae - tel: 0733151231,

- Eremia Daniel

- Vernescu Viorel –tel: 0760089072.


           Personalul desemnat de noi sa execute masuri de ordine pe parcursul desfasurarii adunarii si pe trasee va purta urmatorul insemn destinctiv: bandă tricoloră pe mâna stângă.
          In sprijinul bunei desfasurari a adunarii, solicitam din partea primariei si a organelor de politie luarea masurilor necesare.

    

 Președinte B.N.R. 89,

      Dorin Lazăr MAIOR

 

 

duminică, 25 noiembrie 2012

Cum a semnat România acordul din 1972?



Astăzi, când se discută atât de mult despre planul de austeritate al Guvernului de la Bucureşti pentru a primi o nouă tranşă din împrumutul contractat cu Fondul Monetar Internaţional, socotim că ar fi bine venit să prezentăm detalii despre condiţiile aderării României la FMI şi primul ei acord cu Fondul, care au fost negociate şi semnate, la Washington, la finele anului 1972. În contextul respectiv, marcat profund de Războiul Rece, a fost un eveniment deosebit, care a luat prin surprindere celelalte ţări socialiste, şi în primul rând URSS, dar şi alte state ale lumii, el fiind amplu comentat şi de presa internaţională, dar nu şi de cea din România, care, în afara unei ştiri seci, n-a putut publicat un rând. Despre debutul negocierilor şi momentul semnării acordului - 15 decembrie 1972 - ne-a prezentat date, în exclusivitate, dr. ec. FLOREA DUMITRESCU, ministru al Finanţelor între 1969-1978 şi fost guvernator al Băncii Naţionale a României (1984-1989). Întrucât este vorba de fapte de istorie, credem că ele trebuie cunoscute şi de opinia publică, dat fiind că în acea perioadă s-a ştiut foarte puţin sau nimic despre ele, iar acum avem privilegiul să le prezentăm aşa cum au fost ele trăite chiar de principalul artizan din partea românească al acestui acord
Washington,15 decembrie 1075. Florea Dumitrescu semnează acordul de aderare a României la FMI şi BIRD. În picioare, diplomatul Mircea Răceanu, aflat la post în SUA, şi soţia lui
"În România, preocupările de reformă au început să se manifeste chiar în ultimii ani de viaţă ai lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi s-au intensificat prin venirea în fruntea partidului a lui Nicolae Ceauşescu. Aceste preocupări decurgeau din conţinutul Declaraţiei din aprilie 1964, al Constituţiei şi din alte documente programatice de partid şi de stat. În Declaraţia de la Bucureşti, din aprilie 1964, care respingea încercările URSS de a stabili direcţiile de dezvoltare în ţările socialiste aflate sub umbrela sa, se afirmă clar dreptul la independenţă şi principiul neamestecului în treburile interne ale altor state cu evocarea normelor stipulate în documentele ONU.
Independenţa presupunea o industrie dezvoltată şi modernă, ceea ce impunea relaţii de colaborare cu ţările dezvoltate. De altfel, dezvoltarea industriei era un răspuns la încercările sovietice de a rezerva României un viitor agrar. Realizarea obiectivelor privind dezvoltarea industriei necesita eforturi importante, importuri de maşini, utilaje şi tehnologie.
Sediul FMI, Washington, 15 decembrie 1972. Poza de grup după semnarea documentelor de aderare a României la FMI şi BIRD
Cu toate măsurile luate pentru a se mări ponderea fondului de acumulare în venitul naţional utilizat, de la 17,1% cât a fost în perioada 1956-1960, la 29,5% în perioada 1966-1970, sursele de finanţare interne erau insuficiente pentru realizarea obiectivelor privind industrializarea şi modernizarea economiei. S-a pus problema solicitării unor credite în devize libere de la Banca Internaţională de Colaborare Economică din cadrul CAER cu sediul la Moscova. Răspunsul a fost negativ din lipsa lichidităţilor în valută la această bancă. Autorităţile române au ajuns la concluzia că singura soluţie este apelul la piaţa financiară mondială.
În cadrul politicii de dezvoltare a colaborării cu ţările occidentale, conducerea României a stabilit să se ducă negocieri pentru aderarea ţării la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Mondială. La finele anului 1969, preşedintele Băncii Mondiale, Robert McNamara, a făcut o vizită în România, la invitaţia Ministerului Afacerilor Externe. Cu acest prilej, în discuţia pe care a avut-o cu Nicolae Ceauşescu s-a stabilit să se înceapă negocierile pentru aderare. Pe această bază am convenit cu McNamara ca o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional să vină în România la începutul anului 1970 pentru a demara negocierile tehnice.
Negocierile s-au purtat la Bucureşti între delegaţia Fondului condusă de Wittome - director pentru Europa - şi delegaţia română, care era formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor (Florea Dumitrescu - ministru, conducătorul delegaţiei, Iulian Bituleanu - adjunct al ministrului, Costin Kiriţescu - monetarist, Gh. Crăiniceanu - directorul Direcţiei valutare, Dumitru Lăzărescu - specialist în relaţiile valutare), ai Ministerului Afacerilor Externe (Nicolae Ecobescu - adjunct al ministrului, Mada Ioan) şi alţi specialişti.
Pe parcursul negocierilor, delegaţia noastră se consulta cu reprezentanţi din conducerea Băncii Naţionale, Vasile Malinschi - guvernator - şi ai Comitetului de Stat al Planificării, Gh. Stroe - vicepreşedinte. Periodic, îi informam direct pe Nicolae Ceauşescu şi pe Ion Gheorghe Maurer - prim-ministru.
În timpul negocierilor, cea mai importantă problemă au constituit-o stabilirea cotei de capital de participare, mărimea ei şi forma de depunere. Reglementările Fondului prevedeau că fiecare ţară care doreşte să devină membru trebuie să depună 90% din cotă la FMI, în aur. Eforturile pe care le face un membru la depunerea cotei se recompensează ulterior prin creditele folosite de la FMI care au un nivel de dobândă avantajos, mult mai mic decât pe piaţa bancară internaţională.
Discuţiile au fost mai complexe şi datorită faptului că între ţările dezvoltate - SUA, Franţa, Germania federală - se intensificaseră confruntările cu privire la rolul monetar al aurului, la necesitatea desfiinţării aurului ca "barometru" al stabilităţii dolarului etc. De asemenea, noi am dorit să ne clarificăm cât mai mult asupra condiţionărilor impuse de FMI şi BIRD la acordarea creditelor, asupra aspectelor legate de trecerea în perspectivă la convertibilitatea leului şi altele.
Negocierile tehnice au durat aproape doi ani, iar acordul de aderare l-am semnat, în numele Guvernului Român, la sediul FMI din Washington în decembrie 1972. După terminarea lor, când totul era convenit cu reprezentanţii Fondului, propunerile finale de aderare au fost discutate şi aprobate de Biroul Politic al partidului. Tonul discuţiilor l-a dat Ion Gheorghe Maurer, care a subliniat importanţa acestui pas istoric, exprimând susţinerea propunerilor. Toţi ceilalţi membri au susţinut şi aprobat propunerile de aderare. Despre negocieri, despre prezenţa delegaţiei FMI la Bucureşti, despre aprobarea propunerilor nu s-a făcut nici un fel de comentariu în mass-media.
Prezidiul sesiunii anuale a FMI-BIRD,Washington,1-5 septembrie1975
În timp ce negociam cu reprezentanţii Fondului, participam periodic şi la lucrările Comisiei Financiar-Valutare a CAER, conform programelor convenite. De câte ori mergeam la şedinţele acestei Comisii îl întrebam pe Nicolae Ceauşescu în ce moment vom informa ţările socialiste membre CAER asupra acţiunii României de a deveni membru al FMI şi Băncii Mondiale. De fiecare dată, Nicolae Ceauşescu îmi spunea că nu este încă momentul. Căuta o perioadă mai relaxată în relaţiile internaţionale, evita să tensioneze aceste relaţii cu ştiri inflamabile.
Eram în semestrul II al anului 1972. Sosise vremea în care urma să informăm partenerii noştri din CAER despre acţiunile României. La şedinţa Comisiei Financiar-Valutare a CAER, care avea loc la Moscova, erau prevăzute pe ordinea de zi probleme specifice, dar şi o Informare privind FMI şi BIRD. La discuţiile ce au avut loc toţi miniştrii Finanţelor din celelalte ţări au criticat sever politicile acestor instituţii capitaliste. În final, am luat cuvântul şi eu, arătând ce demersuri am întreprins pe linia aderării României la aceste organisme. S-a declanşat o adevărată discuţie furtunoasă: că România se aruncă în braţele capitalismului, că va fi subminată suveranitatea ţării, că România sparge unitatea ţărilor socialiste etc. Le-am spus, în final, că hotărârea autorităţilor române este luată, că ştim ce facem, că ştim să ne apărăm suveranitatea şi să promovăm interesele ţării. Am subliniat că această acţiune se încadrează în politica externă a României, de a dezvolta relaţiile cu toate ţările lumii, indiferent de orânduirea socială, şi cu organismele financiare internaţionale care pot contribui la dezvoltarea cooperării economice între ţări.
După şedinţă, miniştrii Finanţelor din Ungaria şi Polonia au venit la mine şi m-au rugat prieteneşte să le împărtăşesc şi lor din experienţa pregătirilor pentru aderare, subliniindu-mi că ţările lor nu-şi permit să facă ceea ce face România. Am stat cu fiecare ore întregi şi le-am spus cu amănunte cum am procedat şi cum ne gândim să acţionăm în relaţiile cu FMI şi BIRD. Menţionez că, înainte de a primi împuternicirea Guvernului Român de a semna Acordul de aderare la FMI şi BIRD, am prezentat propunerile de aderare Comisiilor Marii Adunări Naţionale. După ce am făcut prezentarea în faţa a sute de deputaţi care constituiau Comisiile, am fost interpelat de un deputat, pe nume Constantin Pârvulescu (fost secretar general al PCR, un cominternist cunoscut, care, totuşi, la un moment dat, a denunţat cultul personalităţii lui Ceauşescu într-un Congres al PCR - n.r.), dacă am examinat bine unde intrăm şi dacă acest act nu va afecta suveranitatea ţării? Am precizat în faţa Comisiilor reunite că am studiat cu răspundere politicile acestor instituţii şi m-am angajat că tot ce voi întreprinde în relaţiile cu FMI şi BIRD va sluji promovării interesului naţional. Comisiile au votat propunerile, iar eu am acţionat împreună cu reprezentanţii MAE pentru pregătirea semnării documentelor de aderare: ne-am consultat cu Ambasada României din SUA, cu reprezentanţii FMI şi BIRD, am stabilit data semnării (15 decembrie 1972), m-am pregătit pentru primele discuţii privind colaborarea cu cele două instituţii.
La sediul FMI din Washington în prezenţa reprezentantului Ambasadei României, Mircea Răceanu, am semnat Acordul de aderare a României la FMI. După acest moment, ambasadorul român în SUA, Corneliu Bogdan, a organizat o recepţie pentru a marca istoricul eveniment.
În faţa drapelului României şi al FMI, reprezentanţii celor două părţi au marcat începutul colaborării: din partea română: Florea Dumitrescu - ministrul Finanţelor, Corneliu Bogdan - ambasadorul României în SUA, Vasile Voloşeniuc - preşedintele BRCE, Mircea Răceanu - consilierul ambasadei; din partea Fondului: Lieftinck - director executiv la FMI, care a reprezentat mulţi ani grupul de ţări membre (Olanda, Iugoslavia, Israel, România) din care a făcut parte şi România, Wittome - director FMI pentru Europa, care a participat la negocierile de aderare de la început până la sfârşit şi alţi reprezentanţi ai FMI.
Înainte de semnarea Acordului de Aderare, MAE a desfăşurat, prin ambasadele României, o amplă activitate de informare a ţărilor membre la FMI şi BIRD cu privire la demersurile ce se fac pentru ca şi România să devină membru la aceste instituţii. După semnarea documentelor de aderare potrivit reglementărilor FMI şi BIRD, fiecare ţară urma să voteze primirea noului membru.
Astfel, s-a intensificat munca diplomatică din partea României solicitând sprijinul ţărilor dezvoltate, cu o pondere de vot importantă, în cadrul FMI să finalizeze procesul de votare pentru România. Procesul de votare din partea celorlalte ţări membre a prezentat o anumită particularitate, dat fiind că România era prima ţară socialistă din cadrul CAER care solicitase să devină membru (cu excepţia Iugoslaviei, care avea această calitate de la înfiinţarea celor două instituţii internaţionale financiare). Un sprijin substanţial l-a primit România atunci din partea autorităţilor din SUA, Anglia, Franţa, Germania Federală, Italia, Olanda şi a altor ţări membre.
Demersul României s-a bucurat atunci de aprecieri elogioase şi încurajatoare. În întâlnirile pe care le aveam în acei ani cu miniştrii Finanţelor, respectiv cu guvernatorii băncilor centrale din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare, în calitatea lor de guvernatori sau viceguvernatori ai ţărilor respective la FMI şi BIRD, am fost profund impresionat de atitudinea lor plină de amabilitate şi de deschidere pentru o colaborare fructuoasă în avantajul ţărilor noastre, ceea ce ne-a stimulat în demersurile întreprinse în perioada următoare.
După ce România a devenit membru oficial la FMI, în cadrul unei întâlniri cu McNamara, preşedintele Băncii Mondiale, acesta mi-a spus: "Acum când România este membru al FMI şi al Băncii, ne-am gândit să-i acordăm pentru început credite într-un volum de un miliard de dolari". În sinea mea mi-am zis că Banca Mondială doreşte să impresioneze autorităţile române şi celelalte ţări socialiste despre avantajele de care se bucură România ca membru la aceste organisme internaţionale.
În discuţii am mulţumit conducerii băncii pentru ce s-a gândit să facă pentru România şi l-am întrebat pe McNamara pentru ce putem folosi aceste credite, în ce domeniu, pentru ce obiective. Mi-a precizat: "În domeniul infrastructurii". L-am întrebat în continuare dacă aceşti bani trebuie să-i restituim Băncii. El mi-a răspuns că "da, este normal sunt credite rambursabile, cu un anumit termen de graţie".
I-am precizat că, dacă vom folosi creditele pentru autostrăzi, drumuri, poduri, nu vom putea restitui la scadenţă, după 10-15 ani, creditele, pentru că asemenea obiective nu aduc venituri decât în timp mai mare, 20-30 de ani. I-am mai spus că România nu este suficient de dezvoltată pentru a lua bani din alte sectoare pentru a rambursa creditele pentru infrastructură. Ca urmare, nu vom putea face apel la creditele oferite decât dacă le putem folosi pentru creşterea producţiei, pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru sporirea veniturilor. Avem în programele noastre de dezvoltare economico-sociale obiective noi de realizat în diferite domenii ale industriei, agriculturii etc., avem obiective de modernizat.
McNamara mi-a precizat că reglementările Băncii nu prevăd astfel de credite. I-am menţionat că, dacă am putea primi credite pentru dezvoltarea producţiei materiale: bunuri de consum, utilaje, maşini, atunci vom avea posibilitatea să ne angajăm la un volum şi mai mare de credite decât un miliard de dolari. Mi-a părut rău că l-am dezamăgit, chiar pe primul om care ne-a întins o mână, ne-a sfătuit cum să dezvoltăm colaborarea cu marea finanţă a lumii, cum putem să contribuim la progresul economiei şi al ţării. Nu am dezarmat însă.
M-am despărţit de McNamara cu speranţa că vom găsi căile de colaborare. A fost un moment de insatisfacţie, dar care a pregătit o mare victorie, a unei colaborări benefice pentru România. Am reuşit să îmbunătăţim regulile Băncii Mondiale aplicate timp de circa 30 de ani, în beneficiul României şi al zecilor de ţări membre care au beneficiat ulterior de credite de producţie de la această instituţie.
Întors în ţară , l-am informat pe Nicolae Ceauşescu despre poziţia prezentată conducerii Băncii, care mi-a spus că am procedat bine. După câteva săptămâni, McNamara informa autorităţile române că Banca a examinat propunerile noastre şi a modificat reglementările. Astfel, România poate accesa credite şi pentru producţie. I-am mulţumit atunci, dar o fac şi azi. "FELICITĂRI domnule MCNAMARA. Aţi dovedit că aţi fost nu numai un mare strateg militar al SUA, dar şi un vizionar de frunte în domeniul economic, financiar şi bancar!"
Am pregătit obiectivele de finanţat împreună cu ministerele de resort, cu băncile (Banca de Investiţii şi Banca Agricolă) şi am început negocierile pe obiective concrete. În întreaga mea activitate ca ministru al Finanţelor am fost călăuzit de angajamentul luat în perioada de pregătire a aderării, că voi veghea şi voi milita în permanenţă pentru promovarea interesului naţional. Fiecare obiectiv pe care îl prezentam pentru a fi finanţat cu credite de la Banca Mondială era analizat împreună cu preşedinţii celor două bănci: Mihai Diamandopol, de la Banca de Investiţii, şi Ion Ruşinaru, de la Banca Agricolă (specialişti de înaltă clasă şi colaboratori de nădejde), prin prisma eficienţei, a creşterii producţiei, a productivităţii muncii şi a contribuţiei la creşterea exportului şi a veniturilor care să permită restituirea creditelor şi a dobânzilor aferente.
În perioada 1973-1989, România a beneficiat de credite de la FMI şi Banca Mondială de circa şase miliarde de dolari, credite care au contribuit la creşterea economică, la industrializarea României, la modernizarea agriculturii şi a altor domenii.
Experienţa arată că orientarea creditelor primite de la Banca Mondială, în special pentru dezvoltarea şi tehnologizarea producţiei, a permis României creşterea exporturilor şi a încasărilor valutare, asigurarea surselor pentru rambursarea creditelor primite şi creşterea veniturilor populaţiei.
Analiza relaţiilor altor ţări cu FMI şi Banca Mondială mai scoate în evidenţă că finanţarea din credite cu prioritate a infrastructurii a dus multe ţări la creşterea datoriei externe, la sărăcie şi mizerie. Sunt edificatoare în acest sens relatările şi concluziile cuprinse în cartea: "Confesiunile unui asasin economic".
Autorul volumului, John Perkins, arată că, după ce a ajutat ţările în care a lucrat cu credite de la Banca Mondială să realizeze aeroporturi, autostrăzi, să construiască centrale care să producă electricitate etc., deci a contribuit la modernizarea ţărilor respective, a ajuns la constatarea că sărăcia şi mizeria sunt mai mari după îndatorarea ţărilor decât la început şi se consideră vinovat, se consideră asasin economic. John Perkins a avut curajul să descrie asasinii economici astfel: "Mercenarii sau asasinii economici (AE) sunt profesionişti extrem de bine plătiţi care escrochează ţări din întreaga lume pentru sume ajungând la trilioane de dolari. Ei direcţionează bani de la Banca Mondială, de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), precum şi de la alte organizaţii de străine către seifurile corporaţiilor gigant şi buzunarele acelor câtorva familii de bogătaşi, care controlează resursele naturale ale planetei. Mijloacele de care uzează în acest scop, variază de la rapoarte financiare frauduloase, alegeri trucate, mită, şantaj, sex, ajungând până la crimă."
Am făcut această prezentare pentru a atrage atenţia autorităţilor române că au o mare răspundere în angajarea şi utilizarea creditelor de la Banca Mondială, mai ales acum, când s-a pus problema angajării unui credit de multe miliarde euro, pentru a nu lăsa generaţiilor viitoare un cadou amar - care le poate otrăvi viaţa.
Revenind la relaţiile de început dintre România şi Banca Mondială, în primii 10 ani de la aderare, România a încheiat 33 de acorduri de împrumut pentru proiecte din industrie, agricultură, transporturi şi altele. Folosirea creditelor de la Banca Mondială pentru asemenea proiecte, concomitent cu creşterea producţiei interne, a contribuit la mărirea volumului de investiţii în economia naţională de la patru miliarde dolari, cât era acest volum în anul 1970, la circa 10 miliarde de dolari în fiecare din anii următori. Din cele 33 de proiecte creditate, 17 erau finanţate prin Banca de Investiţii, iar alte 16 erau finanţate prin Banca pentru Agricultură şi Industria Alimentară. Din totalul proiectelor 15 obiective s-au realizat integral cu echipamente şi materiale din ţară , ceea ce a impulsionat dezvoltarea unor sectoare ale industriei, dar a avut şi un impact negativ, ducând la unele întârzieri în punerea în funcţiune a obiectivelor respective.
Pentru fiecare proiect de investiţie finanţat cu credite de la Banca Mondială, Banca de Investiţii şi respectiv Banca Agricolă ţineau o evidenţă strictă privind folosirea creditului - Fişa creditului şi problemele intervenite în execuţie. Periodic, Banca şi ministerul de resort analizau problemele şi stabileau măsurile care trebuiau luate. Deseori, asemenea analize se făceau în cadrul Guvernului, care se încheiau cu soluţiile de aplicat pentru finalizarea obiectivului şi atingerea parametrilor proiectaţi (producţie, productivitate, venituri la 1.000 lei fonduri fixe, export etc.).
În anul 1977, de exemplu, au fost înfiinţate şi reorganizate peste 100 de întreprinderi şi centrale economice: industriale, de construcţii etc. (Întreprinderea de produse electronice şi electrice "Electroargeş" cu sediul în Curtea de Argeş, Întreprinderea de ţevi Zalău, Combinatul industrial pentru construcţii de maşini în oraşul Bistriţa, Combinatul de fibre sintetice Câmpulung, Întreprinderea de maşini unelte, accesorii şi scule în municipiul Baia Mare, Întreprinderea de rulmenţi grei Ploieşti, Întreprinderea de ţevi sudate Zimnicea, Întreprinderea de anvelope Zalău etc. Unele din aceste întreprinderi au fost finanţate şi cu credite de la Banca de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).
În perioada 1972-1989, România, în calitate de membru al FMI şi BIRD, a reuşit să construiască cu credite de la Banca Mondială obiective de mare importanţă pentru economia românească: Combinatul de oţeluri speciale Târgovişte, Întreprinderea de ţevi Roman, Combinatul de fibre sintetice Câmpulung Muscel, Întreprinderea de anvelope Zalău, Combinatul de îngrăşăminte chimice Bacău, dezvoltarea Combinatului chimic Craiova, Uzina hidroelectrică Râul Mare Retezat, CTE Turceni etapa a II-a şi multe alte zeci de unităţi economice care au creat zeci de mii de locuri de muncă, au mărit avuţia naţională a ţării.
În realizarea unor astfel de obiective efortul propriu al ţării a fost determinant. Rata acumulării din venitul naţional a fost forţată o bună perioadă de timp. În intervalul 1970-1989, ponderea fondului de acumulare în venitul naţional utilizat a fost între 29,5-36,0%. În structura fondului de acumulare suma investiţiilor nete a marcat o dinamică puternică. Această rată forţată a avut şi un efect negativ. Mărindu-se frontul de investiţii peste puterile economice ale ţarii multe obiective nu au fost terminate la termen, ducând la imobilizarea unor fonduri importante, la scăderea eficienţei economice. În acest context este de menţionat că specialiştii FMI şi BIRD, în discuţiile cu reprezentanţii României, abordau asemenea aspecte, dar nu condiţionau acordarea împrumuturilor de o manieră insuportabilă. Contau în mare măsură pe răspunderea autorităţilor române.
După 1989, conţinutul negocierilor şi al acordurilor de împrumut a fost diametral opus. Aceste acorduri au avut un caracter blocant, distructiv, demolator. În analizele şi scrierile mele am caracterizat acordurile încheiate după 1989 antieconomice, antinaţionale şi anticonstituţionale.
Asemenea acorduri prevăd: se închid atâtea întreprinderi, se lichidează atâtea combinate industriale, agricole etc. Reiau aici o formulare din Acord: "Iniţierea privatizării a 50 de întreprinderi acceptabile pentru Banca Mondială" (deci nu contează părerea României??) prin aşa-numita metodă <în pachet> aceste întreprinderi reprezintă 10,7% din capitalul social al FPS".
Deci întreprinderile se vând în pachet, deşi au fost făcute una câte una, chiar cu bani de la Banca Mondială. Desigur, vina este a autorităţilor române care s-au abătut grav de la angajamentul luat la Aderarea României la FMI şi BIRD, potrivit căruia colaborarea cu FMI şi BIRD va acţiona în direcţia promovării interesului naţional, şi de la prevederile Constituţiei României. Asemenea acorduri au dus la dezindustrializarea României, la jefuirea avuţiei naţionale şi la îndatorarea gravă a ţării, de aceea propun Parlamentului României şi preşedintelui ţării să ceară politicienilor şi guvernanţilor care au participat la ruinarea economiei şi la falimentarea ei să-şi asume răspunderea şi să stabilească sancţiuni pe măsura faptelor
 
COSOR : Noi care am trait etapa industrializarii Romaniei stim ce eforturi uriase au fost facute pentru ca Romania sa intre in randul tarilor dezvoltate.Ca unul care am participat la negocieri cu FMI stiu cum s-a derulat colaborarea cu acest organism si cu Banca Mondiala.Erau interesati dar si satisfacuti ca banii obtinuti se utilizau pentru dezvoltarea economiei si o spuneau deschis.Atunci cand incercau sa impuna masurii care dezavantajau economia,cum a fost cazul cresterii dobanzilor la credite li s-a explicat consecintele in economie si au cedat.Desigur,unele solicitari sre acceptau cum a fost cazul cu cresterea pretului petrolului la gura sondei de la cca 450 lei tona la 1600 lei tona. Generatia de atunci era mandra ca Romania se va ridica pe treapta care o merita si a facut eforturi supra omenesti pentru industrializarea tarii si asigurarea unui nivel de trai decent al populatiei.Aceasta dezvoltare economica deranja insa tarile care cucerisera pietele mondiale si doreau sa domine piata.O prima incercare de a distruge economia Romaniei au facut-o in anul 1980 cand au regizat intrarea in incetare de plati a Romaniei. Pt. cei care ne-am ocupat de aceste probleme ne-a surprins ca datoria externa a Romaniei de 12.5 miliarde dolari era de trei ori mai mica decat a Ungariei si de sase ori decat a Poloniei.Pana in 1989 n-au reusit sa distruga industria si agricultura Romaniei. In tara se producea si din valorificarea produselor industriale si agricole la export s-a reusit achitarea datoriei. Desigur cu eforturi supra omenesti.Momentul le-a devenit favorabil dupa 1989 cand au gasit tradatori si hoti pusi in fruntea tarii,care pentru comisioanele incasate si care pentru imbogatirea lor si a mafiei din care au facut parte au organizat distrugerea industriei si a agriculturii si vanzarea obiectivelor strategice catre cercurile de afaceri straine interesate. Romania  a ramas in sapa de lemn.Consecintele le vedem acum si viitorul este si mai sumbru.Este curios ca nu s-a gasit o minte luminata care sa curme acest jaf. Este un blestem al acestui popor roman sa fie ocupat de straini si umilit

vineri, 19 octombrie 2012

Sunt, din pacate, si astfel de sindicate! ...

De ce se opune sindicatul insolventei Hidroelectrica. Detaliile unui contract colectiv de munca beton!
De ce se opune sindicatul insolventei Hidroelectrica. Detaliile unui contract colectiv de munca beton!
Faptul ca anumite companii au contestat intrarea in insolventa a Hidroelectrica, e de inteles. Este vorba de firme care au beneficiat pana de curand de contracte bilaterale cu Hidroelectrica, prin care primeau energie la preturi speciale, cu mult sub cel al pietei, ceea ce le-a atras apelativul de "firmele baietilor destepti din Energie". Surpinzatoare pare insa, la prima vedere, actiunea sindicatului din Hidroelectrica de a contesta, cot la cot cu "baietii destepti", insolventa. Doar la prima vedere. Pentru ca, la o lectura chiar si superficiala a contractului colectiv de munca, se poate lesne observa ca schimbarea actualei stari de lucruri nu este catusi de putin de dorit.

E seceta, deci cresc salariile!

La Hidroelectrica, peste 90% dintre salariati sunt membri de sindicat, ceea ce a facut ca urmare a nu mai putin de 16 acte aditionale la contractul colectiv de munca incheiate in ultimii 5 ani, fondul anual de salarii a ajuns in 2011 la 438 milioane lei (apropae 100 milioane de euro). O fi mult, o fi putin? Cert este ca salariile detin o pondere de aproape 15% in totalul cheltuielilor de exploatare.
Asta era valabil in 2011. Pentru 2012, cheltuielile cu personalul au fost bugetate la 461 milioane de lei, mai mari cu cca 20 milioane de lei fata de anul precedent. Se astepta o crestere a productivitatii in acest an? Posibil, numai ca seceta a dat peste cap toate calculele, ceea ce a facut ca in primele 5 luni din 2012 salariile sa detina o pondere de 18,8% din totalul cheltuielilor de exploatare.
Interesanta este si structura bugetului de salarii. In 2011, din totalul de 438 de milioane lei platiti angajatilor, doar 138 de milioane de lei, deci mai putin de o treime, il reprezinta salariile de baza. Restul de 300 de milioane au fost sporuri (75 milioane lei) si alte facilitati (de ex. 30 milioane lei prime de vacanta, 7 milioane lei prime de Ziua Energeticianului, 10 milioane lei tichete de masa, 9 milioane lei ajutoare de energie etc)

Muncim, dar muncim cu spor!

Sporurile si adaosurile, dupa ce ca sunt multe, se mai si suprapun. De exemplu, pentru concediul legal de odihna, salariatii primesc indemnizatia de concediu (egala cu drepturile salariale, care cuprind toate sporurile si adaosurile), plus o prima de vacanta egala cu indemnizatia. Sau spor de fidelitate care se acorda impreuna cu prima jubiliara pentru fidelitate. Si exemplele pot continua.
Exemple din statul de plata pe luna iunie 2012:

- angajat cu 7.938 lei salariu de baza realizeaza, cumulat cu sporurile, 23.737 lei
- conducator auto - 2.766 lei salariu de baza, 7.705 lei salariu realizat
- conducator auto - 2.766 lei salariu de baza, 9.993 lei salariu realizat
In afara de drepturile salariale, Contractul Colectiv de Munca valabil la Hidroelectrica mai contine o serie de alte beneficii pentru salariati, legate de asigurarile sociale si de sanatate. Astfel, salariatii care participa la un fond de pensii facultative (pilonul III), societatea contribuie, pe intreaga perioada a contractului de munca, cu echivalentul in lei al sumei de 400 euro intr-un an fiscal pentru fiecare salariat. E adevarat, aceasta este cuantumul pentru care astfel de cheltuieli sunt deductibile din baza de impozitare pentru impozitul pe profit.

Senzational, in atentia lui DDD: 25.000 de euro pentru fiecare pensionar anticipat!
Cea mai surprinzatoare facilitate acordata prin Contractul Colectiv de Munca este insa prevederea potrivit careia in cazul pensionarii anticipate partiale salariatul va primi un premiu care sa acopere integral penalizarea pe care o va primi la pensie. Astfel, nu numai ca nu este descurajata pensionarea anticipata, ci este premiata, pe seama bugetului companiei.
Spre exemplificare, in cazul unei secretare care a solicitat pensionarea anticipata (cu 55 luni), Casa de Pensii a stabilit o penalizare de 44,25% pentru neindeplinirea conditiilor de varsta la data pensionarii. Concret, fostei salariate i s-a stabilit o pensie de 792 lei in loc de 1421 lei. Conform prevederilor din CCM, Hidroelectrica este obligata sa plateasca dublul diferentei dintre pensia realizata si cea intreaga, pe toata durata cuprinsa intre data pensionarii si data indeplinirii conditiilor de varsta, respectiv 110.926 lei (25.000 euro!!!), suma formata din prima de fidelitate (12 salarii de baza brute - 41.736 lei) si premiul pentru pensionare (629 lei x 55 luni x 2 = 69.190 lei).


Sindicatul, si mama si tata pentru marea familie de oameni ai muncii
In plus fata de sumedenia de drepturi obtinute pentru salariati, sindicatele din Hidroelectrica au avut grija si de ele insele. Astfel, in afara de facilitati precum finantarea tuturor elementelor de logistica, spatii puse la dispozitie gratuit pt desfasurarea activitatii, mijloace de transport inclusiv pentru membrii structurilor sindicale superioare (federatii, confederatii) etc, activitatea sindicatului este sustinuta din cotizatiile salariatior, care se retin pe stat si care, la nivelul unii iulie 2012 se cifreaza la cca 110.000 lei).

Iar puterea sindicatelor este data nu doar de aspectele financiare, ci si de prevederi precum cea potrivita careia niciun salariat nu poate fi concediat fara avizul de legalitate dat de sindicat sau cea potrivit careia Hidroelectrica si-a asumat obligatia de a asigura accesul federatiilor sindicale reprezentative la toate datele tehnico-economice si sociale realizate si de perspectiva ale societatii si ale tuturor unitatilor acesteia.

Nota: toate datele si informatiile din acest articol sunt preluate din "Raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insloventa a Hidroelectrica", intocmit si facut public in august 2012 de EURO Insol, Administratorul judiciar al Hidroelectrica.

joi, 18 octombrie 2012

Protestul de la Televiziunea Romana

Asa cum a anuntat anterior, CNSC a organizat astazi, 18.10.2012, sub coordonarea doamnei Denisa Popovici, presedintele USS-CFR, un pichet de protest la Televiziunea Romana, unde membri ai organizatiilor componente si-au exprimat solidaritatea cu sindicalistii si ceilalti angajati ai Televiziunii Romane.

Va prezentam mai jos scrisoarea adresata, in numele CNSC, presedintelui director general Claudiu Saftoiu:


Forta a Treia

Consiliul National al Societatii Civile (CNSC)

Alianta cetatenilor carora le pasa de Romania
________________________________________________________________________

Telefon: 0736600973, 0736600961,  Fax: 0318177371
Adresa postala: B-dul Poligrafiei, nr. 4, Sector 1, Bucuresti,  Cod 013705
  ________________________________________________________________________________________________
           
DOMNULE PREŞEDINTE DIRECTOR GENERAL
CLAUDIU ELWIS SĂFTOIU,

Noi, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, platformă publică însumând aproximativ 60 de entităţi (sindicate, uniuni sindicale, federaţii sindicale, asociaţii, organizaţii, fundaţii, publicaţii), cu un număr total de peste 4.000.000 de membri, vă aducem la cunoştinţă solidaritatea noastră fermă cu situaţia dramatică a angajaţilor din TVR, pe care o considerăm ca fiind provocată în mod ilegitim, imoral, nelegal şi cu rea credinţă. Nu intrăm în amănuntele acestei situaţii care vă incriminează, direct şi indirect, ca principal provocator al ei. Dezbaterea sau polemica pe această temă se desfăşoară deja în spaţiul public, în cadrul dialogului social permis de regulile democraţiei. Ceea ce vrem să vă aducem la cunoştinţă este faptul că, chiar şi în situaţia în care se află acum Televiziunea Română, există soluţii pe termen scurt şi pe termen lung, prin care această instituţie poate fi readusă în circuitul public.
Reducerea numărului de angajaţi nu reprezintă o soluţie în sine, chiar dacă această măsură se impune cu necesitate. Cu atât mai mult concedierea colectivă nu e o soluţie, ci un subterfugiu care maschează incompetenţa. Schema de personal este supradimensionată, e adevărat, dar dacă e să tai, tai din balast, nu din partea funcţională. Cu alte cuvinte, unui organism supraponderal nu-i tai mâinile, picioarele sau capul ca să se încadreze în greutatea optimă, elimini ceea ce i s-a adăugat. În timpul mandatului domnului Alexandru Lăzescu, predecesorul dumneavoastră, s-au făcut aproximativ 600 de angajări peste schemă, iar în timpul mandatului dumneavoastră aproximativ 200, chiar în condiţiile în care se punea problema reducerii de personal. Ce credibilitate ar putea avea pledoaria dumneavoastră patetică privind necesitatea imperioasă a măsurilor pe care deja le-aţi demarat, dacă chiar dumneavoastră le sfidaţi?
În criteriile de rentabilizare prin concediere colectivă există şi acela că „minimalizarea cheltuielilor salariale” se va face prin  disponibilizarea celor  cu mai multe salarii compensatorii. Adică a celor cu mai multă vechime. În explicaţia pe care aţi dat-o la obiecţia că măsura este costisitoare, aţi  spus că, de fapt, aceasta va aduce economii în viitor, întrucât vechii angajaţi au salarii mai mari. Este un neadevăr enunţat public, domnule preşedinte director general! TOŢI angajaţii TVR, de la predecesorul dumneavoastră  încoace (conform noii grile de salarizare) au salarii de la 25 de milioane în sus, indiferent dacă e vorba de operator, şofer, tehnician, asistent imagine etc., pe când vechii angajaţi (adică profesioniştii cu experienţă şi studii de specialitate) nu ajung, indiferent de vechime, la această sumă. La partea redacţională lucrurile sunt puţin diferite, dar numai în ceea ce priveşte suma de referinţă, nu şi în ceea ce priveşte discriminarea dintre noii şi vechii angajaţi. Unde este economia, domnule preşedinte director general?
În privinţa moralităţii şi corectitudinii procesului de evaluare a personalului, ştim, nu e nevoie să confirmaţi sau să infirmaţi, că formularele acelea de adeziune sunt  în realitate cereri de demisie, prin care conducerea SRTv obţine consimţământul victimei de a fi executată.
Colapsul instituţiei nu s-a produs singur, domnule preşedinte director general! Banii publici care ar fi trebuit să întreţină Televiziunea n-au dispărut de la sine ci, fie prin management dezastruos, fie prin sustragere, pur şi simplu. O expertiză judiciar-contabilă ar putea clarifica situaţia iar cei vinovaţi pot fi puşi sub urmărire penală şi obligaţi să returneze pagubele. Dumneavoastră, domnule preşedinte director general, vreţi să recuperaţi aceste pagube de la cei care nu le-au făcut, iar asta ni se pare nu numai imoral, ci chiar penal. Gestiunea fondurilor din televiziune n-o fac redactorii, tehnicienii sau operatorii pe care vreţi să-i concediaţi, ci cei care vor să-i concedieze.
Domnule preşedinte director general,
Ne identificăm necondiţionat cu revendicările angajaţilor din TVR, expuse în  scrisoarea adresată Parlamentului, şi susţinem poziţia acestora, în dubla calitate pe care o avem: aceea de reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi de contribuabili direcţi la bugetul instituţiei.
Salariaţii SRTv se prevalează, în demersul lor către Parlament, de articolul 4 - capitolul V.6 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTv cu privire la obligaţiile personalului angajat, care stipulează că, „în cazul în care salariaţii SRTv constată orice fel de încălcare a legislaţiei în vigoare, a deontologiei sau a principiilor bunei administrări, eficienţei, eficacităţii, economicităţii şi transparenţei, aceştia au obligaţia de a transmite în scris Cancelariei PDG o avertizare de interes public prin care să sesizeze faptele încălcate".
Noi, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, vă somăm, în numele celor peste 4 milioane de telespectatori, membri ai structurilor CNSC, dar şi a tuturor contribuabililor la existenţa TVR, să maifestaţi respect faţă de noi şi să treceţi la măsuri de eficientizare reale. Nu prin concediere colectivă, ci prin strategii de management, în termeni de legalitate şi constituţionalitate.


duminică, 14 octombrie 2012

Pichetare la Televiziunea Romana


UNIUNEA SINDICATELOR DIN SPITALELE CFR
USSCFR
Presedinte : DENISA POPOVICI
Telefon : 0723206753, 0752278306

                                                                                                      

Catre,
PRIMARIA GENERALA A MUNICIPIULUI BUCURESTI
DOMNULE PRIMAR GENERAL,
                            
Va aducem la cunostinta ca in ziua de joi, 18.10.2012, intre orele 11.00-12.00, USS-CFR va organiza o pichetare la intrarea din str. Pangrati a Televiziunii Romane, cu 50-100 de persoane, membri ai USSCFR si invitati din partea structurilor componente ale Consiliului National al Societatii Civile (CNSC).

Scopul pichetarii este exprimarea solidaritatii cu sindicatele din TVR.

Din partea noastra sunt imputerniciti sa asigure si sa raspunda de masurile privind buna organizare a adunarii, astfel incat aceasta sa se desfasoare in conditii pasnice, civilizate, si sa nu degenereze in acte de violenta, doamna Denisa Popovici, tel 0752278306 si dl. Miron Manega, 0735906798.

Personalul desemnat de noi sa execute masuri de ordine pe parcursul desfasurarii adunarilor va purta insemne distinctive.
Pentru asigurarea sonorizarii, organizatorii vor folosi portavoci.

In sprijinul bunei desfasurari a actiunilor, solicitam din partea Primariei si a organelor de Politie si Jandarmerie sa  ia urmatoarele masuri:
·        Din partea Primariei: aprobarea locului de pichetare;
·        Din partea Politiei si Jandarmeriei: asigurarea locului de pichetare.

Cu stima si multumiri,
PRESEDINTE,
DENISA POPOVICI