joi, 18 octombrie 2012

Protestul de la Televiziunea Romana

Asa cum a anuntat anterior, CNSC a organizat astazi, 18.10.2012, sub coordonarea doamnei Denisa Popovici, presedintele USS-CFR, un pichet de protest la Televiziunea Romana, unde membri ai organizatiilor componente si-au exprimat solidaritatea cu sindicalistii si ceilalti angajati ai Televiziunii Romane.

Va prezentam mai jos scrisoarea adresata, in numele CNSC, presedintelui director general Claudiu Saftoiu:


Forta a Treia

Consiliul National al Societatii Civile (CNSC)

Alianta cetatenilor carora le pasa de Romania
________________________________________________________________________

Telefon: 0736600973, 0736600961,  Fax: 0318177371
Adresa postala: B-dul Poligrafiei, nr. 4, Sector 1, Bucuresti,  Cod 013705
  ________________________________________________________________________________________________
           
DOMNULE PREŞEDINTE DIRECTOR GENERAL
CLAUDIU ELWIS SĂFTOIU,

Noi, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, platformă publică însumând aproximativ 60 de entităţi (sindicate, uniuni sindicale, federaţii sindicale, asociaţii, organizaţii, fundaţii, publicaţii), cu un număr total de peste 4.000.000 de membri, vă aducem la cunoştinţă solidaritatea noastră fermă cu situaţia dramatică a angajaţilor din TVR, pe care o considerăm ca fiind provocată în mod ilegitim, imoral, nelegal şi cu rea credinţă. Nu intrăm în amănuntele acestei situaţii care vă incriminează, direct şi indirect, ca principal provocator al ei. Dezbaterea sau polemica pe această temă se desfăşoară deja în spaţiul public, în cadrul dialogului social permis de regulile democraţiei. Ceea ce vrem să vă aducem la cunoştinţă este faptul că, chiar şi în situaţia în care se află acum Televiziunea Română, există soluţii pe termen scurt şi pe termen lung, prin care această instituţie poate fi readusă în circuitul public.
Reducerea numărului de angajaţi nu reprezintă o soluţie în sine, chiar dacă această măsură se impune cu necesitate. Cu atât mai mult concedierea colectivă nu e o soluţie, ci un subterfugiu care maschează incompetenţa. Schema de personal este supradimensionată, e adevărat, dar dacă e să tai, tai din balast, nu din partea funcţională. Cu alte cuvinte, unui organism supraponderal nu-i tai mâinile, picioarele sau capul ca să se încadreze în greutatea optimă, elimini ceea ce i s-a adăugat. În timpul mandatului domnului Alexandru Lăzescu, predecesorul dumneavoastră, s-au făcut aproximativ 600 de angajări peste schemă, iar în timpul mandatului dumneavoastră aproximativ 200, chiar în condiţiile în care se punea problema reducerii de personal. Ce credibilitate ar putea avea pledoaria dumneavoastră patetică privind necesitatea imperioasă a măsurilor pe care deja le-aţi demarat, dacă chiar dumneavoastră le sfidaţi?
În criteriile de rentabilizare prin concediere colectivă există şi acela că „minimalizarea cheltuielilor salariale” se va face prin  disponibilizarea celor  cu mai multe salarii compensatorii. Adică a celor cu mai multă vechime. În explicaţia pe care aţi dat-o la obiecţia că măsura este costisitoare, aţi  spus că, de fapt, aceasta va aduce economii în viitor, întrucât vechii angajaţi au salarii mai mari. Este un neadevăr enunţat public, domnule preşedinte director general! TOŢI angajaţii TVR, de la predecesorul dumneavoastră  încoace (conform noii grile de salarizare) au salarii de la 25 de milioane în sus, indiferent dacă e vorba de operator, şofer, tehnician, asistent imagine etc., pe când vechii angajaţi (adică profesioniştii cu experienţă şi studii de specialitate) nu ajung, indiferent de vechime, la această sumă. La partea redacţională lucrurile sunt puţin diferite, dar numai în ceea ce priveşte suma de referinţă, nu şi în ceea ce priveşte discriminarea dintre noii şi vechii angajaţi. Unde este economia, domnule preşedinte director general?
În privinţa moralităţii şi corectitudinii procesului de evaluare a personalului, ştim, nu e nevoie să confirmaţi sau să infirmaţi, că formularele acelea de adeziune sunt  în realitate cereri de demisie, prin care conducerea SRTv obţine consimţământul victimei de a fi executată.
Colapsul instituţiei nu s-a produs singur, domnule preşedinte director general! Banii publici care ar fi trebuit să întreţină Televiziunea n-au dispărut de la sine ci, fie prin management dezastruos, fie prin sustragere, pur şi simplu. O expertiză judiciar-contabilă ar putea clarifica situaţia iar cei vinovaţi pot fi puşi sub urmărire penală şi obligaţi să returneze pagubele. Dumneavoastră, domnule preşedinte director general, vreţi să recuperaţi aceste pagube de la cei care nu le-au făcut, iar asta ni se pare nu numai imoral, ci chiar penal. Gestiunea fondurilor din televiziune n-o fac redactorii, tehnicienii sau operatorii pe care vreţi să-i concediaţi, ci cei care vor să-i concedieze.
Domnule preşedinte director general,
Ne identificăm necondiţionat cu revendicările angajaţilor din TVR, expuse în  scrisoarea adresată Parlamentului, şi susţinem poziţia acestora, în dubla calitate pe care o avem: aceea de reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi de contribuabili direcţi la bugetul instituţiei.
Salariaţii SRTv se prevalează, în demersul lor către Parlament, de articolul 4 - capitolul V.6 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTv cu privire la obligaţiile personalului angajat, care stipulează că, „în cazul în care salariaţii SRTv constată orice fel de încălcare a legislaţiei în vigoare, a deontologiei sau a principiilor bunei administrări, eficienţei, eficacităţii, economicităţii şi transparenţei, aceştia au obligaţia de a transmite în scris Cancelariei PDG o avertizare de interes public prin care să sesizeze faptele încălcate".
Noi, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, vă somăm, în numele celor peste 4 milioane de telespectatori, membri ai structurilor CNSC, dar şi a tuturor contribuabililor la existenţa TVR, să maifestaţi respect faţă de noi şi să treceţi la măsuri de eficientizare reale. Nu prin concediere colectivă, ci prin strategii de management, în termeni de legalitate şi constituţionalitate.