Faptul ca anumite companii au contestat intrarea in insolventa a Hidroelectrica, e de inteles. Este vorba de firme care au beneficiat pana de curand de contracte bilaterale cu Hidroelectrica, prin care primeau energie la preturi speciale, cu mult sub cel al pietei, ceea ce le-a atras apelativul de "firmele baietilor destepti din Energie". Surpinzatoare pare insa, la prima vedere, actiunea sindicatului din Hidroelectrica de a contesta, cot la cot cu "baietii destepti", insolventa. Doar la prima vedere. Pentru ca, la o lectura chiar si superficiala a contractului colectiv de munca, se poate lesne observa ca schimbarea actualei stari de lucruri nu este catusi de putin de dorit.
E seceta, deci cresc salariile!
La Hidroelectrica, peste 90% dintre salariati sunt membri de sindicat, ceea ce a facut ca urmare a nu mai putin de 16 acte aditionale la contractul colectiv de munca incheiate in ultimii 5 ani, fondul anual de salarii a ajuns in 2011 la 438 milioane lei (apropae 100 milioane de euro). O fi mult, o fi putin? Cert este ca salariile detin o pondere de aproape 15% in totalul cheltuielilor de exploatare.
Asta era valabil in 2011. Pentru 2012, cheltuielile cu personalul au fost bugetate la 461 milioane de lei, mai mari cu cca 20 milioane de lei fata de anul precedent. Se astepta o crestere a productivitatii in acest an? Posibil, numai ca seceta a dat peste cap toate calculele, ceea ce a facut ca in primele 5 luni din 2012 salariile sa detina o pondere de 18,8% din totalul cheltuielilor de exploatare.
Interesanta este si structura bugetului de salarii. In 2011, din totalul de 438 de milioane lei platiti angajatilor, doar 138 de milioane de lei, deci mai putin de o treime, il reprezinta salariile de baza. Restul de 300 de milioane au fost sporuri (75 milioane lei) si alte facilitati (de ex. 30 milioane lei prime de vacanta, 7 milioane lei prime de Ziua Energeticianului, 10 milioane lei tichete de masa, 9 milioane lei ajutoare de energie etc)
Muncim, dar muncim cu spor!
Sporurile si adaosurile, dupa ce ca sunt multe, se mai si suprapun. De exemplu, pentru concediul legal de odihna, salariatii primesc indemnizatia de concediu (egala cu drepturile salariale, care cuprind toate sporurile si adaosurile), plus o prima de vacanta egala cu indemnizatia. Sau spor de fidelitate care se acorda impreuna cu prima jubiliara pentru fidelitate. Si exemplele pot continua.
Exemple din statul de plata pe luna iunie 2012:
- angajat cu 7.938 lei salariu de baza realizeaza, cumulat cu sporurile, 23.737 lei
- conducator auto - 2.766 lei salariu de baza, 7.705 lei salariu realizat
- conducator auto - 2.766 lei salariu de baza, 9.993 lei salariu realizat
In afara de drepturile salariale, Contractul Colectiv de Munca valabil la Hidroelectrica mai contine o serie de alte beneficii pentru salariati, legate de asigurarile sociale si de sanatate. Astfel, salariatii care participa la un fond de pensii facultative (pilonul III), societatea contribuie, pe intreaga perioada a contractului de munca, cu echivalentul in lei al sumei de 400 euro intr-un an fiscal pentru fiecare salariat. E adevarat, aceasta este cuantumul pentru care astfel de cheltuieli sunt deductibile din baza de impozitare pentru impozitul pe profit.
Senzational, in atentia lui DDD: 25.000 de euro pentru fiecare pensionar anticipat!
Cea mai surprinzatoare facilitate acordata prin Contractul Colectiv de Munca este insa prevederea potrivit careia in cazul pensionarii anticipate partiale salariatul va primi un premiu care sa acopere integral penalizarea pe care o va primi la pensie. Astfel, nu numai ca nu este descurajata pensionarea anticipata, ci este premiata, pe seama bugetului companiei.
Spre exemplificare, in cazul unei secretare care a solicitat pensionarea anticipata (cu 55 luni), Casa de Pensii a stabilit o penalizare de 44,25% pentru neindeplinirea conditiilor de varsta la data pensionarii. Concret, fostei salariate i s-a stabilit o pensie de 792 lei in loc de 1421 lei. Conform prevederilor din CCM, Hidroelectrica este obligata sa plateasca dublul diferentei dintre pensia realizata si cea intreaga, pe toata durata cuprinsa intre data pensionarii si data indeplinirii conditiilor de varsta, respectiv 110.926 lei (25.000 euro!!!), suma formata din prima de fidelitate (12 salarii de baza brute - 41.736 lei) si premiul pentru pensionare (629 lei x 55 luni x 2 = 69.190 lei).
Sindicatul, si mama si tata pentru marea familie de oameni ai muncii
In plus fata de sumedenia de drepturi obtinute pentru salariati, sindicatele din Hidroelectrica au avut grija si de ele insele. Astfel, in afara de facilitati precum finantarea tuturor elementelor de logistica, spatii puse la dispozitie gratuit pt desfasurarea activitatii, mijloace de transport inclusiv pentru membrii structurilor sindicale superioare (federatii, confederatii) etc, activitatea sindicatului este sustinuta din cotizatiile salariatior, care se retin pe stat si care, la nivelul unii iulie 2012 se cifreaza la cca 110.000 lei).
Iar puterea sindicatelor este data nu doar de aspectele financiare, ci si de prevederi precum cea potrivita careia niciun salariat nu poate fi concediat fara avizul de legalitate dat de sindicat sau cea potrivit careia Hidroelectrica si-a asumat obligatia de a asigura accesul federatiilor sindicale reprezentative la toate datele tehnico-economice si sociale realizate si de perspectiva ale societatii si ale tuturor unitatilor acesteia.
Nota: toate datele si informatiile din acest articol sunt preluate din "Raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insloventa a Hidroelectrica", intocmit si facut public in august 2012 de EURO Insol, Administratorul judiciar al Hidroelectrica.