sâmbătă, 18 februarie 2012

Pierderea si regasirea demnitatii umane prin lege

Scris de Conf. univ. dr. Madalina TOMESCU |
 
Fenomenul ”Piata Universitatii” este si va ramane mult timp de aici inainte poate cel mai amplu protest al societatii civile in sprijinul democratiei romanesti si al drepturilor si libertatilor fundamentale.

De ce au iesit oamenii in strada? Motivele pot fi multe, dar cei prezenti acolo au declarat ca nu frigul si foamea si nici masurile dure si nejustificate (in opinia mea) de austeritate i-au adus acolo, ci LIPSA DE RESPECT PENTRU DEMNITATEA NOASTRA, A TUTUROR. Fiindca demnitatea umana - considerata a fi fundamentul si suma tuturor celorlalte drepturi - este ea insasi o valoare. O valoare care sta la baza oricarui stat de drept, care este protejata prin lege, atat prin cea fundamentala - Constitutia, cat si prin orice lege ordinara. Implicit, respectul fata de lege (al tuturor, dar cu deosebire al guvernantilor – care trebuie sa fie modele pentru popor) inseamna si respectul demnitatii fata de semenii tai.
Demnitatea umana este cheia de bolta care uneste dreptul la existenta cu dreptul la libertate si cu drepturile sociale si, de asemenea, un drept care protejeaza individul si imaginea individului. Ea a constituit, mai ales dupa 1948 si mai constituie inca un subiect deseori tratat, privit intre teorie si practica, uneori cu simpatie, alteori cu dispret. Detinatorii puterii publice au tendinta dispretului, in timp ce detinatorii puterii politice (poporul) au, firesc, logica simpatiei.
Cine esti tu – oricine ai fi – sa incalci legea si apoi sa declari cu nonsalanta ca ”ai gresit” sau ca ”legea nu este buna” si sa mai ai si pretentia sa nu suporti sanctiunile? Indiferent de consecintele faptelor tale! Indiferent cati oameni – cetateni simpli – ai jignit calcandu-le in picioare demnitatea?! Ca doar, daca ai bani sau daca ”esti din sfera puterii” se rezolva orice, nu? Legea este o forma de a asigura convietuirea in societate si de a respecta drepturile celorlalti. Toti cetatenii au obligatia sa respecte legile, daca vor intr-adevar sa-si manifeste libertatea. Fiindca in societate nu avem numai drepturi, ci si obligatii...
Cetatenii romani n-au protestat – precum altii – atunci cand Presedintele si Guvernul au anuntat si aplicat micsorarea veniturilor cu 25 %. Cei mai multi au inteles, si-au facut treaba mai departe si si-au redus, evident, nivelul de trai.
Dar cand lipsa de masura a devenit incalificabila, cand ea a fost dublata de adoptarea unor decizii care calca in picioare nu numai demnitatea, ci chiar viata, cand ea a fost imbracata intr-o haina de imoralitate evidenta, atunci romanii s-au trezit! Din 13 ianuarie 2012, ei protesteaza inca! Nimic nu i-a putut opri: nici frigul, nici ninsoarea!
Oamenii acestia isi vor inapoi, in primul rand, propria demnitate si vor ca ea sa fie respectata prin respectul tuturor fata de lege. Ei vor, noi toti vrem un stat de drept!
Vom dezbate acest subiect sensibil in cadrul Institutului International pentru Drepturile Omului (la Universitatea Crestina ”Dimitrie Cantemir”) in 5 aprilie 2012, la Conferinta Internationala ”Cultura europeana a drepturilor omului. Legea si respectul fata de lege in statul de drept”.
Sper ca cei de ”sus”, care conduc destinele acestui popor rabdator, sa auda ce trebuie auzit, sa creeze ce trebuie creat si sa decida de acum inainte cu respect fata de demnitatea umana! Alfel, intoarcerea la dictatura este mai mult decat previzibila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu